Kniller Galerij

"Herinneringen aan KNIL-militairen in het voormalig Nederlands-Indië."  

Als u ons project wil steunen met een publicatie dan kunt u contact opnemen.  Voor het gebruik van de afbeeldingen is toestemming verkregen.

Biografie

Adjudant Militaire Administratie Gerardus (Gerrit) Theodorus Christian Bosch, geboren te Bonthain (Celebes) 1884, overleden te Bonthain 1960. 

De heer Bosch diende van 1902 tot 1931 bij het Garnizoensbataljon van Celebes, Menado en Timor, het 3e Depot Bataljon in Soerabaja en het 15e Infanterie Bataljon in Batavia. Hij werd onderscheiden met het Ereteken voor Belangrijke Krijgsbedrijven (met gesp 1905-1908 Zuid Celebes) en een Zilveren Medaille voor Trouwe Dienst.


In 1931 kreeg de heer Bosch eervol ontslag met militair pensioen. Van 1942 tot en met 1945 werd hij geïnterneerd in een Jappenkamp op Celebes.

KNILLER ontvangt bescheiden donaties voor het plaatsen van een korte biografie. Als u ons project wil steunen dan kunt u contact opnemen.

Biografie

Sergeant Jan Klinkhamer, geboren te Anloo 1919, overleden te Groningen 1996.

In 1942 behoorde de toen 22-jarige Jan Klinkhamer tot een groep van 150 Knillers op Celebes die weigerden zich over te geven aan de Japanners. Zij voerden zes maanden lang een guerrillastrijd. Als enige overlevende bleef hij met hulp van de lokale bevolking uit handen van de vijand. Hij woonde vier jaar in de bossen en kreeg de bijnaam "De Geest van de Hollander." 

In 1995 verscheen de documentaire 'De Geest Van de Hollander', over het verhaal van sergeant Jan Klinkhamer.  https://youtu.be/ya0fc0PvQqg

KNILLER ontvangt bescheiden donaties voor het plaatsen van een korte biografie. Als u ons project wil steunen dan kunt u contact opnemen.

Als u ons project wil steunen met een publicatie dan kunt u contact opnemen. Voor het gebruik van de afbeeldingen is toestemming verkregen.