K.N.I.L. Onderzoek

Wie ben ik? Waar kom ik vandaan en wat deden mijn voorouders? Vroeg of laat willen veel mensen weten waar hun roots liggen. Veel Nederlanders hebben een band met Nederlands-Indië en vaak ook met het KNIL. Opa's, vaders, ooms en neven maken onderdeel uit van de rijke historie van deze krijgsmacht, die tussen 1814 en 1950 bestond. KNILLER helpt jou zo goed mogelijk met het in kaart brengen van hun handel en wandel in Indië. Vanzelfsprekend kan iedere geïnteresseerde  hier terecht.

Bronnen

KNILLER wil vooral bijdragen als kennisportaal van waaruit je verder onderzoek kunt doen. Veel instanties en onderzoekers hebben namelijk keurige websites waarop je informatie kunt vinden. Het zou te ver voeren om al die informatie over te nemen en daarmee zouden we ook die andere bronnen te kort doen. Vaak kun je contact opnemen met de beheerders van de sites als je vragen hebt over het onderwerp. Je kunt je vragen natuurlijk ook stellen in de Facebookgroep van KNILLER  https://www.facebook.com/groups/kniller

Stamboeken K.N.I.L.

Militairen Nederlands-Indië (KNIL) 1850-1950: onderofficeren en soldaten.  Bent u op zoek naar informatie over het militaire verleden van uw opa of een ander familielid bij het KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger? Maak dan gebruik van deze zoekhulp.

Stamboeken K.N.I.L.

Militairen Nederlands-Indië (KNIL) 1850-1950: officeren. Bent u op zoek naar informatie over het militaire verleden van uw opa of een ander familielid bij het KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger? Maak dan gebruik van deze zoekhulp.

Militaire voorouders

Heeft u militaire voorouders? Dan is er altijd een Staat van Dienst (personeelsdossier). De website van het Ministerie van Defensie geeft een overzicht van de bekende archieven en literatuur die voor aanvullend onderzoek van belang kan zijn.  

Korps Pupillen

De Militaire Pupillenschool, ook wel het Korps Pupillen, was tussen 1848 en 1912 een school van het KNIL waar voornamelijk Nederlands - Indische soldatenkinderen onderwijs kregen.

Oost-Indisch Boek

Stamboekregistraties van militairen die in het vroegere Nederlands-Indië tussen 1832-1936 in dienst gingen bij het KNIL, dus diegenen die er al woonden en niet vanuit Nederland.

Suppletiefolio's 

Stamboeken van soldaten en onderofficieren uit de suppletietroepen. Deze militairen meldden zich vanaf 1817 aan in Nederland. Veel van hen bleven in de Oost. 

Boten- en Passagierslijsten

Tussen 1945 en 1964 zijn 300.000 militairen en burgers vanuit Nederlands-Indië gerepatrieerd naar Nederland. Op deze site van Herman van Oosten staan de boten- en passagierslijsten met toelichtingen, bronvermeldingen en nog veel meer nuttige informatie. 

Burgerlijke Stand

Roosje Roos is een onderzoeksbureau dat o.m. is gespecialiseerd in families uit het voormalig Nederlands-Indië. Voor mensen die zelf in hun familiegeschiedenis willen duiken stellen zijn op hun website een tool beschikbaar die inzage geeft in de Indische Burgerlijke Stand. 

K.N.I.L. Pensioenen

De SAIP (Stichting Administratie Indonesische Pensioenen) verzorgt pensioenen voor KNIL-militairen. Om dit te kunnen doen houden ze van die militairen personeelsdossiers bij. Het is vrij eenvoudig om daar dossiers met 'Staten van dienst' op te vragen.

Interneringskaarten

Japanse interneringskaarten KNIL. Bent u op zoek naar de internering van Nederlandse, Indische, Indonesische, Molukse, Menadonese en Chinese krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Gebruik dan deze toegankelijk zoekhulp.

Stempels en symbolen

De Japanse interneringskaarten zijn vertaald, maar zeker niet volledig. Het NA heeft een lijst met verklaringen van stempels en symbolen op de Japanse interneringskaarten (pdf). Dit maakt het vertalen van de gegevens een heel stuk eenvoudiger.  

Krijgsgevangenkampen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Oost-Azië niet minder dan 41.000 Nederlandse krijgsgevangenen geïnterneerd. De website Japansekrijgsgevangenkampen.nl biedt veel kampgegevens, transporten, naamlijsten alsook verwijzingen naar literatuur.

Beeldbank NMM

Het Nationaal Militair Museum heeft online een beeldbank beschikbaar gesteld, waarop veel foto's van het KNIL. te vinden zijn. De Beeldbank heeft een handige zoekoptie en afbeeldingen zijn in hoge resolutie.

K.N.I.L. Publicaties

De Java Post wil terugblikken op de laatste decennia van Nederlands-Indië. Zij doen dit op een toegankelijke vrij objectieve manier, wat het lezen prettig maakt. Je kunt er ook publicaties vinden over het KNIL. 

Indische Kranten

Via de site Delpher heb je toegang tot meer dan 175.000 oude couranten uit Nederlands-Indië. Je kunt om te beginnen een zoekterm het beste tussen "aanhalingstekens" zetten, zodat de zoekmachine alleen die resultaten laat zien.